Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

Az MHT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Valsartan hatóanyagú gyógyszerek cseréje, valsartan helyettesítő hatóanyag táblázat
  [2018.07.05.] - MHT Web-szerkesztőség - Hírkategória: Általános

  Tisztelt Kolléganő és Kolléga Úr!

  Miután az Egészségügyi Szakmai Kollégium Kardiológiai Tagozata, a Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Kardiológiai Társaság értesült arról, hogy számos, az angiotenzin-receptor blokkoló (ARB) valsartant tartalmazó készítményben a gyártási folyamat során különböző mennyiségű szennyező anyag keletkezhetett, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) illetékeseivel való egyeztetést követően az alábbi ajánlást teszi:

   

         1. Javasolt az OGYÉI által korábban kiadott listán szereplő gyógyszerek folyamatos, egy hónapon belüli lecserélése. Ennek a végrehajtásánál a szakmai ajánlások mellett gyógyszerellátás biztonsági szempontokat is figyelembe kell venni. Mindezek tükrében azon betegeknél, akik a valsartan-t azért szedik, mert a korábban szedett angiotenzin-konvertáló enzim-gátló (ACE-gátló) gyógyszer mellett allergiás reakció vagy intolerancia (köhögés) jelentkezett, javasolt a kiadott listán nem szereplő valsartan készítményre, vagy más ARB hatóanyagú készítményre való átállítás.

   

         2. Abban az esetben, ha a listán szereplő valsartan tartalmú készítmény beállítására ACE-gátló intolerancia nélkül került sor, a folyamatos ellátásbiztonsági szempontokat is figyelembe véve javasoljuk a ACE-gátlóra való átállítást.

   

         3. A valsartan javallata szerinti helyettesíthetőséget és a 80 mg-os valsartannal megközelítőleg ekvivalens dózisokat a mellékelt táblázat mutatja.

   

  A fenti intézkedésekre azért van szükség, mert az OGYÉI listán szereplő készítmények patikai szintű kivonása megtörtént, így azok bizonytalan ideig nem lesznek forgalomban.

   

  Hangsúlyozzuk, hogy az érintett készítmények helyettesítés nélküli elhagyása a hatóanyag kiürülését követően várhatóan bekövetkező vérnyomásemelkedés miatt a szív-és érrendszeri események, elsősorban a stroke és a szívinfarktus rizikójának jelentős emelkedésével jár, ezért a helyettesítő gyógyszer beállítása nélküli gyógyszerelhagyást nem javasoljuk.

   

  A kialakult helyzetben mind az érintett családorvos, belgyógyász, kardiológus és egyéb szakorvos kollégák, mind pedig a betegek részéről türelmet és megértést kérünk a rendelőkben megjelenő átmeneti többletterhelés miatt.

   

  Dr. Járai Zoltán c. egyetemi tanár
  Magyar Hypertonia Társaság elnöke

   

  Dr. Merkely Béla egyetemi tanár
  Egészségügyi Szakmai Kollégium
  Kardiológiai Tagozat elnöke
  Magyar Kardiológus Társaság
  tiszteletbeli elnöke

   

  Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet sajtóközleménye az érintett készítmények és a valsartan tartalmú, nem szennyezett készítmények listájával >>

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>