Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

A MHT legfrissebb hírei


Hírkategória: Kongresszusi hírek, hírmondók
előző 10 hír
 • A terhességi hypertonia jelentősége a várandósság idején és azt követően
  [2023.09.15.] - MHT Web-szerkesztőség

  A terhességi hypertonia a leggyakoribb terhespatológiai eltérés, a kismamák 10%-ában fordul elő. Tekintve, hogy gyakran társulhat preeklampsziával, fontos kórkép, mert a mama és a baba egészsége egyaránt veszélybe kerül. Különös jelentőségét adja az, hogy a nők hosszú távú kardiovaszkuláris rizikóját is megnöveli.

   

  bővebben >>

 • Mandzsetta nélküli vérnyomásmérő használatával nyert saját tapasztalatok
  [2023.09.15.] - MHT Web-szerkesztőség

  A vérnyomás mérése napjainkban is az egyik alapvető orvosi diagnosztikai vizsgálat.

  A napi gyakorlat során találkozhatunk olyan személyekkel akiknek a karvastagsága miatt még az extrém nagy mandzsettával sem tudunk vérnyomást mérni, vagy fóbiaszintű félelmük van a vérnyomásmérőtől és még a klaszszikus ABPM-vizsgálat is súlyos szimpatikotóniát provokál, vagy az éjszakai vérnyomás mérések során a felfújódó mandzsettára felébrednek és stresszként megélve ezt a valóságosnál magasabb vérnyomásértéket mérhetünk.

   

  bővebben >>

 • A hypertoniás betegek gondozásának alakulása Magyarországon az elmúlt években
  [2023.09.15.] - MHT Web-szerkesztőség

  A Magyar Hypertonia Társaság több szakmai programja is foglalkozik a magasvérnyomás-betegség hazai gondozásának jellemzőivel. Ennek alapján az elmúlt években képet kaptunk a gondozás minőségéről, sőt a programban részt vevő kollégáknak egyben tükröt is tudtunk nyújtani róla. Az egyik ilyen projektünk a Magyar Hypertonia Regiszter 2018–23, amely pontosan öt évvel ezelőtt kezdődött és idén zárult le. Az ebből származó adatokat olyan hasznosnak gondoltuk, hogy a megfelelő szakhatóságoknál a szakmai program folytatására kérelmet nyújtottunk be, amit meg is kaptunk, így további öt éven keresztül

   

  bővebben >>

 • Kiss István Ifjúsági Díjat Nagyné dr. Batta Dóra vehette át
  [2023.09.15.] - MHT Web-szerkesztőség

  A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán szerezte általános orvosi diplomáját 2017-ben. Tudományos diákköri munkáját a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékén folytatta, majd szakdolgozatát is a tanszéken írta, mely az affektív temperamentumok meghatározásának jelentőségét vizsgálta kardiovaszkuláris rizikófaktorokkal és betegségekkel való kapcsolataik tükrében. A Családorvosi Tanszéken végezte a háziorvostan szakképzést, szakvizsgáját 2020 novemberében szerezte kiválóan megfelelt minősítéssel.

   

  bővebben >>

 • Marosvári Miklós-emlékérmet Dr. Kiss Attila kapta
  [2023.09.15.] - MHT Web-szerkesztőség

  1968-ban született Kalocsán. 1992-ben Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen szerzett orvosdoktori diplomát, majd a Kecskemétre, a Megyei Kórházba került. 1994 eleje óta az I. Belgyógyászat-Kardiológiai Osztályon dolgozik, a Magyar Hypertonia Társaság (MHT) által akkreditált Hypertonia Centrum vezetője. 1997-ben belgyógyászatból, 1999-ben kardiológiából szakvizsgázott, majd transthoracalis echokardiográfia, illetve eredményes vizsgákat követően hipertonológiai és lipidológiai szakképesítést szerzett. A kórház vezetése 2000-ben adjunktusi, majd 2008-ban főorvosi kinevezésben

   

  bővebben >>

 • Török Eszter emlékérmet vehetett át Prof. Dr. Torzsa Péter
  [2023.09.15.] - MHT Web-szerkesztőség

  Gimnáziumi tanulmányait a Balassi Bálint Gimnáziumban folytatta Balassagyarmaton. A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Tudományos Diákköri Konferenciáján az akkor még újdonságnak számító ABPM-készülék gyakorlati hasznáról tartott díjazott előadást, és erről a témáról szólt I. díjas rektori pályázata is. Egyetemi évei alatt Skóciában és Hollandiában töltötte nyári gyakorlatait. 1995-ben summa cum laude minősítéssel diplomázott, 2001-ben részt vett az ESH nyári kutatási kurzusán Gdanskban. Háziorvostanból és foglalkozás-egészségügyből szerzett szakvizsgát, továbbá megszerezte a hipertonológiai

   

  bővebben >>

 • Török Eszter emlékérmet vehetett át Dr. Nemcsik János
  [2023.09.15.] - MHT Web-szerkesztőség

  2001-ben végzett a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán. PhD-hallgatóként 2001 és 2003 között az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben dolgozott dr. László Ferenc témavezetésével, állatkísérletes kardiovaszkuláris témán. PhD-fokozatát 2005-ben szerezte meg.

   

   

  bővebben >>

 • Prof. Gianfranco Parati lett a Magyar Hypertonia Táraság tiszteletbeli tagja
  [2023.09.15.] - MHT Web-szerkesztőség

  Gianfranco Parati, MD, FESC, born February 22, 1951 in Crema (CR) Italy Specialist in Cardiology and in Internal Medicine.

  Honorary Professor of Cardiovascular Medicine, Department of Medicine and Surgery, University of Milano-Bicocca, Milan, Italy; Scientific Director of the Istituto Auxologico Italiano, IRCCS; Head of Cardiology Unit; Head of the Department of Cardiovascular, Neural and Metabolic Sciences at San Luca Hospital, Istituto Auxologico Italiano, IRCCS, Milan, Italy.

   

  bővebben >>

 • Megkezdődött a Magyar Hypertonia Társaság XXX. Jubileumi Kongresszusa
  [2023.09.15.] - MHT Web-szerkesztőség

  2023. szeptember 14-én már kora délelőtt kezdetét vette a program, a napot a Magyar Hypertonia Társaság közgyűlése nyitotta, majd két párhuzamos szekcióban a Nephrologiai és a Kardiológiai Munkacsoportok ülése, 5 szimpózium és 2 state of the art előadás töltötte meg kiváló tartalommal.

   

  bővebben >>

 • Az egészségműveltség szerepe a vaszkuláris kockázatban
  [2023.09.14.] - MHT Web-szerkesztőség

  Az egészségműveltség (health literacy) az a képesség, hogy egy egyén milyen mértékben tudja megszerezni, feldolgozni és megérteni az egészségével kapcsolatos megfelelő döntések meghozatalához szükséges alapvető információkat és szolgáltatásokat. A korlátozott egészségügyi ismeretek láthatatlan akadályt képeznek az egészségügyi ellátásban, ami jelentős költségekkel jár az egyén és a közegészségügy szempontjából. A csökkent egészségműveltség összefüggésbe hozható a betegségek és a gyógyszerek korlátozott ismeretével, a rosszabb általános egészségi állapottal, magasabb egészségügyi költségekkel,

   

  bővebben >>

előző 10 hír

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>