Ötvenentúli szakmánk – ötvenentúliak táplálkozása”

„Nekünk ezért és így sikerült… – Tanuljunk egymástól!”

MDOSZ IX. Szakmai Konferencia

2009. szeptember 12.      Olasz Kultúrintézet (1088 Budapest, Bródy Sándor u. 8.)

PROGRAM

 

 8.15-9.15       Regisztráció

 9.30-10.00       Megnyitó, köszöntések, üdvözlések, díjátadások

                        - Egészségügyi Minisztérium képviselője

- Dr. Balogh Sándor PhD – az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója

- Dr. Boga Bálint – a Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság elnöke

- Dr. Zöllei Magdolna - a Geriátriai Szakmai Kollégium elnöke

                       

Üléselnökök:     Antal Emese – Prof. Dr. Biró György

10.00-10.20        Prof. Dr. Marton István   – Életkorfüggő – egészségi állapotot befolyásoló tényezők

10.20-10.40      Barta Zsolt                    - Ötvenentúliak: egy felfedezésre váró korosztály

10.40-11.00      Hartmann Gabriella       – „Ötvenen túl - élvezd a korod”, élvezd az ételed

11.00-11.20      Kubányi Jolán               – Harminc év a dietetika tükrében

 

11.20-11.35      Kávészünet

 

Táplálkozási ajánlások, irányelvek különböző témakörökben, gyakorlati alkalmazásuk

Üléselnökök:     Szalayné Kónya Zsuzsa – Prof. Dr. Halmy László

11.35-11.45      Borsi Eszter, Fogarasi Éva -  Életmódváltás – akár „50 felett”

11.45-11.55      Henter Izabella             - Vállalkozó dietetikus feladatai a daganatos betegek táplálásterápiájában

11.55-12.05      Gyurcsáné Kondrát Ilona – Aktualitások a diabeteses étrend oktatásában

12.05-12.15      Turcsák Katalin             - Az elhízás étrendi kezelése

12.15-12.25      Barnáné Susa Éva          - Egyensúlyban 50 felett – ami a vesén múlik

12.25-12.40      Fekete Krisztina             - Emésztő gondjainkról – emésztő dolgainkról

12.40-12.50      Sudár Ildikó-Szikszai Csaba - Osteoporosis, artrózis gyakorisága 50 év felett

12.50-13.00      Pálfi Erzsébet                - A táplálékallergiák kezelésének irányelvei és gyakorlati alkalmazásuk

 

13.00-13.40      Ebéd

 

Ötvenentúliak táplálkozása és a dietetikus szakmát érintő kérdések

Üléselnökök:     Nagy Gyuláné – Dr. Zajkás Gábor

13.40-13.55      Lelovics Zsuzsanna         - Az étkeztetés és táplálás, mint szociális szolgáltatás

13.55-14.05      Gyuricza Ákos               - Az élelmiszer-biztonság és az élelmiszerjog aktualitásai

14.05-14.15      Dánielné Rózsa Ágnes   - Ne úgy, mint a mesében!...avagy milyen a jó közétkeztetés az 5.X-en túl

14.15-14.25      Tihanyi András              - Étrend-kiegészítők alkalmazásának lehetőségei és korlátai az ötvenentúliak életminőségének javításában

14.25-14.35      Schmidt Judit                 - A táplálkozás helye és szerepe a healthy aging medicinában

14.35-15.00      előadások egyeztetés alatt

15.00-15.10      Tudományos Diákköri Konferencia díjazott előadása a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karáról: Nagy Erika – C-vitamin meghatározása paprikából

15.10-15.20      Tudományos Diákköri Konferencia díjazott előadása a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karáról: Töttösi Adrienn – Mesehősök, gyermekek és a táplálkozás

 

15.20-15.40        Kávészünet

 

15.40-16.30      A dietetikus szakma aktualitásai

Kerekasztal megbeszélés az alábbi intézetek, szervezetek részvételével

                        - Dietetikai – humán táplálkozási Szakmai Kollégium

- Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK)

- Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ)

- Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar

- Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar

- Egészségügyi Minisztérium

 

16.30-16.50        Megbeszélés (zárszó)

Nyereménysorsolás

 

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége  ·   1092 Budapest, Ferenc körút 2-4.

Tel.: (1) 269 2910   ·   Fax: (1) 210 9075  ·  mdosz@mdosz.hu   ·   www.diet.hu