Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

Az MHT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Nem mindenki örül az egészségügyi 'tanulópénznek'
  [2011.07.25.] - MHT Web-szerkesztőség - Hírkategória: Általános
  A szaktárca meghirdette a rezidensek támogatását célzó pályázatokat, ám az egészségügyi kabinet által ajánlott, havi százezer forintos "tanulópénz" nem aratott osztatlan sikert az érintettek körében. Ráadásul az oktatók finanszírozásának részletei még nem ismertek.

  A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága állta a szavát, és meghirdette a korábban ígért, a rezidensek támogatását célzó ösztöndíjpályázatát. A "Szakgyógyszerész-jelöltek Than Károly Ösztöndíja", valamint a "Szakorvosjelöltek Markusovszky Lajos Ösztöndíja" azonban nem aratott osztatlan sikert az érintettek körében, sőt, ahogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke fogalmazott, a "biztosítékot is kiverte".
  A Nemzeti Erőforrás Minisztérium múlt héten jelentette be, hogy nettó havi 100 ezer forintos ösztöndíjjal kíván a szakorvos jelöltek jövedelmi helyzetén javítani. A pénzt pályázati úton ösztöndíj formájában kaphatják azok, akik vállalják, hogy a támogatás érdekében a szakképzés befejezését követően legalább annyi ideig fognak Magyarországon dolgozni, amennyi ideig a Szakorvosjelölt Támogatási Program által támogatásban részesülnek (vagyis nagyjából öt évig). A pályázónak ugyanakkor kötelezettséget kell vállalnia arra is, hogy a betegellátással összefüggésben hálapénzt nem fogad el.

  Az egyenlők és az egyenlőbbek
  A szakorvosjelöltek számára meghirdetett ösztöndíj program az első üzenet a fiatal orvosok számára, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság rövid időn belül, az egészségügyben dolgozókat érintő újabb bejelentést fog tenni – közölte nyomban az egészségügyi kabinet, reagálva azokra a kijelentésekre, hogy ez a lépés súlyos bérfeszültséget okoz majd az ágazatban.
  Éger István, a MOK elnöke szerint hiábavaló volt a figyelmeztetés, az intézkedés minden eddiginél nagyobb bérfeszültséget generál a rezidensek és az orvosok között (sőt, a rezidensek körében is) azzal, hogy harmincezer orvosból mindössze hatszáznak adnak "nem jelentéktelen" összeget. A nyugdíjhoz közelítő szakorvosok nettó bére ugyanis nem éri el a 190 ezer forintot (ennyi lenne az ösztöndíjjal növelt bevétele a rezidensnek). Hiú ábránd volna azt hinni, hogy ilyen környezetben az idősebb, tapasztalt kollégák önfeláldozóan segítsék és tanítsák a fiatalokat – tette hozzá az elnök. Megjegyezte azt is, hogy a szakorvosjelölteknek nem átmeneti ösztöndíjat, hanem tisztességes bért kellene fizetni. A hálapénz kapcsán a legnagyobb anomáliát az ellenőrizhetetlenség jelenti – állítja Éger István.
  A szakorvosjelöltek körében végzett, reprezentatívnak aligha mondható felmérés is a MOK elnökének szavait erősíti. Az egyik, gyermekorvosnak készülő érintett azt mondta: havi százezer forint kiegészítés ugyan jól hangzik, de erre nem alapozhat semmit, hiszen sem a későbbi, kezdő bérébe, sem a nyugdíjalapjába nem számít bele, az adóalapját viszont növeli. Éppen ezért továbbra sem biztos abban, hogy megvárja itthon az őszt, inkább válogat a külföldi ajánlatok között. Felháborodva nyilatkozott az a rezidens, aki két éve kezdte a szakorvosképzést. Igazságtalannak és megosztónak tartja az ötletet. Mint mondta, a kórházban, ahol dolgozik, már most is nagy a feszültség, és várhatóan ez tovább fokozódik, ha ősszel megjelennek a kivételezettek. Sérelmesnek tartja, hogy egyesek pusztán azért részesülnek jutalomban, mert jókor, jó helyen éltek a nyomásgyakorlás eszközével. Ő és fiatal kollégái úgy érzik, azért bünteti őket a kormány, mert csendben tudomásul vették a lehetőségeket, és itthon maradtak.

  Mester és gazdag tanítványai
  Miközben a rezidensek támogatása már körvonalazódik, a szakorvosjelöltek oktatását vállaló doktorok díjazásáról nem sokat tudni. Csak annyi bizonyos, hogy mindenki valahogy részesül a pályázati pénzekből, de azt homály fedi, hogy vajon mikortól, ki és milyen feltételekkel kap bérkiegészítést a fiatalok felkészítéséért. A mentorok körében is igen vegyes fogadtatásra lelt az államtitkárság "honhoz kötő" ötlete. Az egyetemi kórházakban dolgozó orvosok közül ugyanis többen úgy vélik, lesznek olyan kollégák, akiket pozitívan diszkriminál a rendszer, és lesznek olyanok, akik miattuk kell, hogy többletmunkát vállaljanak. Mindemellett a rezidensek és az oktatók között is mesterséges éket jelent az ösztöndíj-program, hiszen a jelenlegi helyzetben szinte elképzelhetetlen, hogy az orvostanárok fizetését is százezer forinttal egészítené ki a kabinet. Ha viszont ez mégis így volna, az az ellátórendszerben okozna torzulásokat, mivel az idősebb szakorvosok megrohamoznák az egyetemi klinikákat.

  Forrás: IntelliMed

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>