Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

A MHT legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Beszámoló a Vese Világnapjáról (2008. március 13.)
  [2008.03.13.] - MHT - Hírkategória: Általános
  A Nemzetközi Nephrologiai Társaság (International Society of Nephrology - ISN) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Kidney Foundations - IFKF) kezdeményezésére minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjaként tartják számon.

  A Vese Világnapra 2008-ban immár harmadik alkalommal kerül sor, hogy a nemzetközi egészségügyi közösség segítségével hívják fel a figyelmet a vesék szerepére és krónikus vese elégtelenségre.

  A krónikus vesebetegség és veseelégtelenség előfordulása folyamatosan növekszik az
  egész világon, a megbetegedés és halálozás gyakorisága alapján pedig már népbetegségnek számít.
  Hazánkban a cukorbetegség és a magasvérnyomás betegség okozta vesekárosodás több mint 500.000 felnőttet érint. A krónikus vesebetegséggel, veseelégtelenséggel élők fokozott szív és érrendszeri károsodás kockázatával rendelkeznek. A becslések szerint 2015-re a világon 36 millió embernek lesz krónikus vesebetegsége.

  A Világnap időpontja idén március 13.
  Az eseményt már 6 kontinens több mint 60 országában tartják meg.

  A Vese Világnap részeként – a tavalyi évhez hasonlóan – az idei évben is szakmai levélben hívják föl a figyelmet a vese egészség-megőrzésének fontosságára. (A levél elérhető a kapcsolódó dokumentumban.)
  A szakmai levél aláírói minden tudományos társaságot, szakmai és civil egészségügyi szervezetet, betegegyesületet arra kérnek, hogy tevékenységükkel járuljanak hozzá a krónikus vesebetegségek okozta szív- és érrendszeri kockázat csökkentéséhez, és lehetősségeik szerint hívják fel a figyelmet a krónikus vesebetegségek korai felismerésének és kezelésének jelentőségére.

  A világnapon transzplantált és dializált emberek segítségével elkészült „babláncokkal” kívánják a szervezők felhívni a figyelmet a feleslegesen gyorsabban károsodott vagy elvesztett vesékre. Az elkészült babláncokat a Lánchídon függesztik ki a készítőik.

  A figyelemfelhívás további eszköze az a 10 kérdésből álló, az általános ismereteket terjesztő teszt is, melyet a kapcsolódó dokumentumok közül lehet letölteni.

  Ugyanitt elérhető a Világnap alkalmából kiadott Sajtóközlemény is.

  Kapcsolódó dokumentumok(3)

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>