Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

A MHT legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  A Magyar Hypertonia Társaság közleménye - Magasvérnyomás-betegség kezelés: változatlanul a 2018-as európai ajánlás követendő
  [2018.11.05.] - Magyar Hypertonia Társaság - Hírkategória: Általános

  A napokban jelent meg BM Hicks és munkatársainak tudományos cikke egy angol folyóiratban (BMJ), amely a leggyakrabban alkalmazott vérnyomáscsökkentők, az angiotenzin konvertáló enzimgátlók (ACE-gátlók) használatával összefüggő tüdőrák kockázatot elemzi. A közel 1 millió betegen tett megfigyelés legfontosabb megállapítása, hogy a tartós ACE-gátló használat mellett az angiotenzin receptor blokkolók (ARB) alkalmazásánál észlelthez képest 14%-kal nagyobb a tüdőrák kialakulásának kockázata.

   

  Ezzel kapcsolatban – különös tekintettel a fokozott média érdeklődésre – az MHT a következőket kívánja leszögezni:

  1. Ez egy régóta vizsgált és ellentmondásos eredményeket mutató terület. Ugyanakkor az ACE-gátlók hasznát az összhalálozás markáns csökkentésében számos eddigi vizsgálat igazolta.

  2. A 2018 évi, a hipertónia ellátásáról szóló ESH/ESC irányelv alapján az ACE-gátlók és az ARB-k egyformán alkalmasak a vérnyomás csökkentésére és ezzel együtt mind a halálozást, mind a szív- és érrendszeri betegség gyakoriságát jelentősen csökkentik.

  3. Az elemzésnek – mint minden tudományos eredménynek vannak korlátai:
  a.) A további jellemzők figyelembevételének a hiánya (családban előforduló tüdőrák, szocioökonómiai státusz, diéta, sugárzás vagy azbeszt expozíció).
  b.) Kevés az adat a dohányzásról. Csak az ismert, hogy aktív, korábbi, vagy nem dohányzó a vizsgálatban résztvevő; a dohányzás mértéke és időtartama nem.
  c.) Lehetséges, hogy az ARB-k alkalmazása esetén csökken a kockázat (és nem az ACE-gátlók alkalmazása esetén nő).
  d.) Az ACE-gátló intolerancia miatt megjelenő köhögés a tüdőrák korai felismerésében szerepet játszhat.

   

  Összefoglalva: A jelen vizsgálat bár felveti a hosszútávon alkalmazott ACE-gátló kezelés hatását a tüdőrák rizikójának emelkedésére, de azt egyértelműen nem igazolja. A szerzők szerint is további vizsgálatok szükségesek a kérdés pontosabb megítéléséhez. 

  Mindezek alapján az Magyar Hypertonia Társaság leszögezi, hogy jelenleg semmilyen változtatást nem tart szükségesnek a betegek kezelését illetően, a 2018-ban megjelent európai hipertónia ajánlás változatlan követését tartja szükségesnek.

  Az MHT napi szinten követi a híreket és tájékoztatással lesz újabb információ birtokában.

   

  Magyar Hypertonia Társaság

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>