Magyar megoldás
Tesztelhető az érelmeszesedés

A világon egyedülálló, hazai fejlesztésű érelmeszesedési tesztkészüléket mutattak be tegnap Budapesten. A berendezés a népbetegségnek számító egészségügyi probléma gyors, egyszerű és tömegesen alkalmazható vizsgálatát teszi lehetővé.

 

Mint a bemutatón elhangzott, Európában a halálokok között vezető helyen állnak a szív- és érrendszeri megbetegedések, amelyeknek az általános kiváltó oka az érelmeszesedés. Az „arteriográf” elnevezésű berendezés nem oldja meg a problémát, ugyanakkor időben figyelmeztet a kockázatra, lehetővé téve az étrend- és életmódváltást, illetve az orvosi beavatkozást. A gép egy vérnyomásmérő mandzsettára emlékeztető eszköz segítségével vizsgálja az artériák állapotát. (Maga a vérnyomásmérés önmagában nem ad információt az érelmeszesedési folyamatokról, így normális vérnyomás mellett is felléphet például agyvérzés, illetve szívinfarktus.)

Az említett műszer a mandzsettában elhelyezett szenzorok jeleiből kiszámítja, hogy az erek rugalmassága optimális, normális, emelkedett vagy kóros, azaz meghatározza az úgynevezett „artériás életkort”. Jó esetben az artériák relatív életkora nem haladja meg a vizsgált személy életkorát, így az illető főütőerei élete végéig kitarthatnak. Az arteriográf számítógépes agya a hozzá kapcsolt nyomtatón keresztül jelentést készít a mérések eredményéről, az orvos ennek alapján dönthet a további vizsgálatokról, az esetleges gyógykezelésekről.

A kutatás-fejlesztés közel félmilliárd forintos költségeinek jelentős részét a magyar állam biztosította. A munkában részt vett a Magyar Tudományos Akadémia, a Semmelweis Egyetem több intézete, a Szent Imre Kórház és a TensioMed Kft., a konzorcium vezetője. A hatezer euróba kerülő, a nemzetközi versenytársakénál olcsóbb készülék hivatalos európai bemutatójára egy hét múlva Luxembourgban, a kontinens legnagyobb gyógyászati szakkiállításán kerül sor.

forrás: Népszabadság